Pałki w marynacie musztardowo-miodowej
poziom
średnie
dla ilu?
4 os.
czas
Składniki
- 10 pałek z kurczaka
- natka pietruszki
- 125 ml płynnego miodu
- 4 łyżki Musztardy Kieleckiej kremskiej
- 4 łyżki Musztardy Kieleckiej rosyjskiej
- 4 łyżki octu
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz
- ziarna sezamu
Pałki w marynacie musztardowo-miodowej
Przygotowanie
Natnij każdą pałkę, tworząc 2 równoległe rozcięcia.
Wymieszaj miód z musztardami, octem winnym i oliwą, dopraw solą i pieprzem. Tak przygotowaną glazurą wysmaruj bardzo dokładnie pałki i wyłóż na głębszy talerz lub salaterkę.
Przykryj naczynie z zamarynowanymi pałkami folią i wstaw do lodówki na godzinę, półtorej.
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Pałki ułóż obok siebie w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą (możesz też użyć rękawa do pieczenia). Resztę marynaty zachowaj.
Włóż pałki do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 30-40 minut. Do momentu, aż pałki ładnie się zarumienią a skórka nabierze chrupkości. Jeśli nie pieczesz w rękawie, przewracaj pałki od czasu do czau oraz polewaj pozostałą marynatą.
Wyłóż pałki na talerz i posyp posiekaną natką pietruszki. Pozostałym sosem z naczynia żaroodpornego polej wybrany przez siebie dodatek (pieczone ziemniaki, ryż etc.).