Ciasto kakaowe z majonezem


poziom
średnie

dla ilu?
wielu

czas

Składniki

  • 100 g mąki
  • 30 g kakao
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/8 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 130 g cukru
  • szczypta startej laski wanilii
  • 100 g Majonezu Kieleckiego
  • 105 ml wody w temperaturze pokojowej

Produkty użyte w przepisie:

Ciasto kakaowe z majonezem

 

 

Przygotowanie

1

Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.

2

Przesiej do miski mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia. Całość dobrze wymieszaj.

3

Jajka, cukier ubijaj przez minutę mikserem na średniej prędkości przez ok. 6 minut, do momentu kiedy masa zrobi się jasna. Dodaj startej wanilii i ubijaj kolejne 5 minut. Prawidłowo ubita masa powinna przypominać ciągnącą się wstęgę.

4

Do masy dodaj majonez i szczyptę soli, chwilę ubijaj. Dolej wody w dwóch partiach, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki zwiążą się ze sobą.

5

Wylej masę na foremkę, piecz przez ok. 10-15 minut. Ciasto będzie dobre, kiedy wykałaczka wbita w jego centrum będzie czysta po wyciągnięciu.

6

Po ostygnięciu podawaj ciasto bez żadnych dodatków, z bitą śmietaną lub gałką lodów waniliowych albo śmietankowych.

wydrukuj udostępnij

Przepisy i Porady

Cebula bez łez


Na dobry humor

Czytaj

Cebula bez łez

PORADA

Sałatka nie-papka


Na sałatkowe szaleństwo

Czytaj

Sałatka nie-papka

PORADA

Fantazyjny talerz


Na kinderbal

Czytaj

Fantazyjny talerz

PORADA

Kiszone cytryny

wielu łatwe

Czytaj

Kiszone cytryny

wielu łatwe

Sałatka śledziowa

wielu łatwe

Czytaj

Sałatka śledziowa

wielu łatwe

Ciasto majonezowe z rabarbarem

wielu średnie

Czytaj

Ciasto majonezowe z rabarbarem

wielu średnie

Sałata zawsze świeża


Na wiosnę

Czytaj

Sałata zawsze świeża

PORADA

Bakłażany z kielecką duszą

wielu łatwe

Czytaj

Bakłażany z kielecką duszą

wielu łatwe

Ciasto Kiwi

wielu trudne

Czytaj

Ciasto Kiwi

wielu trudne

Kielecka kieszonka

wielu łatwe

Czytaj

Kielecka kieszonka

wielu łatwe

Na następną okazję...