Sałatka warstwowa


poziom
średnie

dla ilu?
wielu

czas

Składniki

  • 600 g buraków czerwonych
  • 600 g mięsa z piersi z kurczaka lub indyka (można wykorzystać szynkę wędzoną)
  • 10 jajek
  • 400 g zielonego groszku mrożonego
  • 1 duża cebula
  • 100 g roszponki
  • 2 pęczki rzodkiewki

Marynata do buraków

  • 1/4 szklanki octu jabłkowego
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna pieprzu

Produkty użyte w przepisie:

Sałatka warstwowa

Sałatka warstwowa najlepiej prezentuje się w przeźroczystej salaterce o płaskim dnie.
Przygotowanie sałatki zaczynamy od zamarynowania buraków:

1.Buraki myjemy, gotujemy (lub pieczemy), obieramy ze skóry i kroimy na kawałki. W garnku łączymy wszystkie składniki marynaty i wkładamy do niej buraki; całość zagotowujemy pod przykryciem i w takiej formie pozostawiamy do wystudzenia. Odcedzone buraki marynowane ścieramy na grubym tarle.

2.Zielony groszek mrożony wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody. Gotujemy 5 minut, odcedzamy, przelewamy zimną wodą.

*Do tej sałatki możecie również wykorzystać groszek zielony z puszki, ale nie będzie miał tak ładnego koloru jak groszek mrożony.

3.Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy ze skorupek i ucieramy na grubym tarle.

4. Rzodkiewki kroimy w cienkie plasterki.

5. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę.

6. Mięso z piersi kurczaka doprawiamy solą i smażymy na patelni grillowej na niewielkiej ilości tłuszczu. Studzimy i kroimy w kostkę.

* Do tej sałatki możecie wykorzystać również wędzoną szynkę pokrojoną w kostkę.

składanie sałatki:
1.Na dnie salaterki układamy warstwę utartych marynowanych buraków.

2.Na burakach rozsmarowujemy cieniutką warstwę majonezu.

3.Teraz kolej na cebulę. Na cebuli rozsmarowujemy cienką warstwę majonezu.

4.Pora na warstwę grillowanego kurczaka. I kolejna cieniutka warstwa majonezu.

5.Teraz czas na zielony groszek. Ponownie cieniutka warstwa majonezu.

6. Na groszku lądują jajka na twardo. Na jajka spada warstwa sałaty (roszponki)

7.Dzieło wieńczy warstwa pokrojonych w plasterki rzodkiewek.

8. Sałatkę ozdabiamy połówkami ugotowanych na twardo jajek przepiórczych i całość obsypujemy kiełkami buraków lub mikrolistkami z rzodkiewek czy listkami rukwi wodnej tworząc kusząca, wiosenna, wielobarwną kompozycję.

Smacznego.

 

Wykonanie: zycieodkuchni

wydrukuj udostępnij

Przepisy i Porady

Naturalnie kolorowe pisanki


Na Wielkanoc

Czytaj

Naturalnie kolorowe pisanki

PORADA

Pyszne gastrodyzjaki


Na randkę

Czytaj

Pyszne gastrodyzjaki

PORADA

Roladki serowe

wielu łatwe

Czytaj

Roladki serowe

wielu łatwe

Sałatka Colesław

wielu łatwe

Czytaj

Sałatka Colesław

wielu łatwe

Sałatka z kabanosem

wielu łatwe

Czytaj

Sałatka z kabanosem

wielu łatwe

Ciasto majonezowe z rabarbarem

wielu średnie

Czytaj

Ciasto majonezowe z rabarbarem

wielu średnie

Marmurkowe babeczki z Majonezem

wielu średnie

Czytaj

Marmurkowe babeczki z Majonezem

wielu średnie

Babka majonezowa waniliowo – kakaowa

wielu średnie

Czytaj

Babka majonezowa waniliowo – kakaowa

wielu średnie

Rolada serowo – drobiowa z majonezem

wielu średnie

Czytaj

Rolada serowo – drobiowa z majonezem

wielu średnie

Dip jabłkowo – cebulowy

wielu łatwe

Czytaj

Dip jabłkowo – cebulowy

wielu łatwe

Na następną okazję...