Sałatka warstwowa
poziom
średnie
dla ilu?
wielu
czas
Składniki
- 600 g buraków czerwonych
- 600 g mięsa z piersi z kurczaka lub indyka (można wykorzystać szynkę wędzoną)
- 10 jajek
- 400 g zielonego groszku mrożonego
- 1 duża cebula
- 100 g roszponki
- 2 pęczki rzodkiewki
Marynata do buraków
- 1/4 szklanki octu jabłkowego
- 1 szklanka wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka cukru
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna pieprzu
Sałatka warstwowa
Sałatka warstwowa najlepiej prezentuje się w przeźroczystej salaterce o płaskim dnie.
Przygotowanie sałatki zaczynamy od zamarynowania buraków:
1.Buraki myjemy, gotujemy (lub pieczemy), obieramy ze skóry i kroimy na kawałki. W garnku łączymy wszystkie składniki marynaty i wkładamy do niej buraki; całość zagotowujemy pod przykryciem i w takiej formie pozostawiamy do wystudzenia. Odcedzone buraki marynowane ścieramy na grubym tarle.
2.Zielony groszek mrożony wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody. Gotujemy 5 minut, odcedzamy, przelewamy zimną wodą.
*Do tej sałatki możecie również wykorzystać groszek zielony z puszki, ale nie będzie miał tak ładnego koloru jak groszek mrożony.
3.Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy ze skorupek i ucieramy na grubym tarle.
4. Rzodkiewki kroimy w cienkie plasterki.
5. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę.
6. Mięso z piersi kurczaka doprawiamy solą i smażymy na patelni grillowej na niewielkiej ilości tłuszczu. Studzimy i kroimy w kostkę.
* Do tej sałatki możecie wykorzystać również wędzoną szynkę pokrojoną w kostkę.
składanie sałatki:
1.Na dnie salaterki układamy warstwę utartych marynowanych buraków.
2.Na burakach rozsmarowujemy cieniutką warstwę majonezu.
3.Teraz kolej na cebulę. Na cebuli rozsmarowujemy cienką warstwę majonezu.
4.Pora na warstwę grillowanego kurczaka. I kolejna cieniutka warstwa majonezu.
5.Teraz czas na zielony groszek. Ponownie cieniutka warstwa majonezu.
6. Na groszku lądują jajka na twardo. Na jajka spada warstwa sałaty (roszponki)
7.Dzieło wieńczy warstwa pokrojonych w plasterki rzodkiewek.
8. Sałatkę ozdabiamy połówkami ugotowanych na twardo jajek przepiórczych i całość obsypujemy kiełkami buraków lub mikrolistkami z rzodkiewek czy listkami rukwi wodnej tworząc kusząca, wiosenna, wielobarwną kompozycję.
Smacznego.
Wykonanie: zycieodkuchni