Sałatka warstwowa


poziom
średnie

dla ilu?
wielu

czas

Składniki

  • 600 g buraków czerwonych
  • 600 g mięsa z piersi z kurczaka lub indyka (można wykorzystać szynkę wędzoną)
  • 10 jajek
  • 400 g zielonego groszku mrożonego
  • 1 duża cebula
  • 100 g roszponki
  • 2 pęczki rzodkiewki

Marynata do buraków

  • 1/4 szklanki octu jabłkowego
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna pieprzu

Produkty użyte w przepisie:

Sałatka warstwowa

Sałatka warstwowa najlepiej prezentuje się w przeźroczystej salaterce o płaskim dnie.
Przygotowanie sałatki zaczynamy od zamarynowania buraków:

1.Buraki myjemy, gotujemy (lub pieczemy), obieramy ze skóry i kroimy na kawałki. W garnku łączymy wszystkie składniki marynaty i wkładamy do niej buraki; całość zagotowujemy pod przykryciem i w takiej formie pozostawiamy do wystudzenia. Odcedzone buraki marynowane ścieramy na grubym tarle.

2.Zielony groszek mrożony wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody. Gotujemy 5 minut, odcedzamy, przelewamy zimną wodą.

*Do tej sałatki możecie również wykorzystać groszek zielony z puszki, ale nie będzie miał tak ładnego koloru jak groszek mrożony.

3.Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy ze skorupek i ucieramy na grubym tarle.

4. Rzodkiewki kroimy w cienkie plasterki.

5. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę.

6. Mięso z piersi kurczaka doprawiamy solą i smażymy na patelni grillowej na niewielkiej ilości tłuszczu. Studzimy i kroimy w kostkę.

* Do tej sałatki możecie wykorzystać również wędzoną szynkę pokrojoną w kostkę.

składanie sałatki:
1.Na dnie salaterki układamy warstwę utartych marynowanych buraków.

2.Na burakach rozsmarowujemy cieniutką warstwę majonezu.

3.Teraz kolej na cebulę. Na cebuli rozsmarowujemy cienką warstwę majonezu.

4.Pora na warstwę grillowanego kurczaka. I kolejna cieniutka warstwa majonezu.

5.Teraz czas na zielony groszek. Ponownie cieniutka warstwa majonezu.

6. Na groszku lądują jajka na twardo. Na jajka spada warstwa sałaty (roszponki)

7.Dzieło wieńczy warstwa pokrojonych w plasterki rzodkiewek.

8. Sałatkę ozdabiamy połówkami ugotowanych na twardo jajek przepiórczych i całość obsypujemy kiełkami buraków lub mikrolistkami z rzodkiewek czy listkami rukwi wodnej tworząc kusząca, wiosenna, wielobarwną kompozycję.

Smacznego.

 

Wykonanie: zycieodkuchni

wydrukuj udostępnij

Przepisy i Porady

Sałatka z selerem naciowym

4 os. łatwe

Czytaj

Sałatka z selerem naciowym

4 os. łatwe

Aromatyczna puszysta babka

wielu trudne

Czytaj

Aromatyczna puszysta babka

wielu trudne

Jogurtowiec na majonezowym cieście

wielu średnie

Czytaj

Jogurtowiec na majonezowym cieście

wielu średnie

By ser nie kleił się do tarki


Czytaj

By ser nie kleił się do tarki

PORADA

Żeberka na ostro

4 os. średnie

Czytaj

Żeberka na ostro

4 os. średnie

Ciasto Kiwi

wielu trudne

Czytaj

Ciasto Kiwi

wielu trudne

Minisałatka koktajlowa

4 os. łatwe

Czytaj

Minisałatka koktajlowa

4 os. łatwe

Kanapkowy żaglowiec

1 os. łatwe

Czytaj

Kanapkowy żaglowiec

1 os. łatwe

Zapiekanka brokułowa z majonezem

4 os. łatwe

Czytaj

Zapiekanka brokułowa z majonezem

4 os. łatwe

Ciasto kakaowe z majonezem

wielu średnie

Czytaj

Ciasto kakaowe z majonezem

wielu średnie

Na następną okazję...