Babka majonezowa
poziom
średnie
dla ilu?
wielu
czas
Składniki
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 3/4 szklanki Majonezu Kieleckeigo
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- ulubiony aromat lub sok wyciśnięty z połowy cytryny
Polewa czekoladowa
- 80 g białej czekolady
- 30 ml śmietanki 30%
- dowolna posypka
Babka majonezowa
1. Całe jajka i cukry ubijamy na wysokich obrotach miksera przez 5 minut (na puszystą masę).
2. Dodajemy majonez (łyżka po łyżce) do ubitych jajek i mieszamy mikserem na mniejszych obrotach.
3. Następnie dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i aromat.
4. Całość mieszamy za pomocą szpatułki do połączenia wszystkich składników.
5. Masę przelewamy do formy na babkę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 50 minut (do tzw. suchego patyczka).
6. Upieczoną babkę odstawiamy do wystudzenia. Następnie polewamy polewą z białej czekolady i dowolnie dekorujemy.
Polewa:
1. Czekoladę rozpuszczamy w gorącej śmietance, mieszamy do połączenia.
Smacznego
Wykonanie: mgotuje.pl