Tort wątróbkowo – majonezowy


poziom
średnie

dla ilu?
wielu

czas

Naleśniki

  • 1 kg wątróbki drobiowej lub wieprzowej
  • 1 litr mleka
  • 10 jajek
  • 2 cebule
  • 4 szklanki mąki

Farsz

  • 500 ml Majonezu Kieleckiego
  • 4 marchewki
  • 2 cebule
  • 250 g pieczarek
  • 1 pietruszka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Do dekoracji

  • kilka rzodkiewek
  • szczypior
  • ogórek
  • natka pietruszki

Dodatkowo

  • olej do smażenia

Produkty użyte w przepisie:

Tort wątróbkowo – majonezowy

Naleśniki:
1. Umytą i pozbawioną błon wątróbkę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.
2. Obraną i umytą cebulę zetrzyj na tarce.
3. Wątróbkę, cebulę, jajka, mleko i makę dokładnie połącz i odstaw na 15 minut.
4. Na patelni z rozgrzanym olejem usmaż naleśniki.

Farsz:
1. Oczyszczone pieczarki, umyte i obrane marchewki i pietruszkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
2. Cebulę obierz, umyj i drobno pokroj.
3. Na patelni z rozgrzanym olejem szklimy cebulę, dodaj pieczarki, chwilę poduś i dodaj marchewkę i pietruszkę.
4. Wszystko duś około 15 minut. Przypraw solą i pieprzem.
5. Naleśniki wysmaruj na przemian Majonezem Kieleckim, a drugi farszem warzywno – grzybowym.
6. Wierzch tortu wysmaruj warstwą Majonezu Kieleckiego i udekoruj szczypiorem, rzodkiewką, ogórkiem i pietruszką.

wydrukuj udostępnij

Przepisy i Porady

Sałatkowy tort kanapkowy

wielu średnie

Czytaj

Sałatkowy tort kanapkowy

wielu średnie

Rolada majonezowo – serowa

wielu średnie

Czytaj

Rolada majonezowo – serowa

wielu średnie

Ciasto kakaowe z majonezem

wielu średnie

Czytaj

Ciasto kakaowe z majonezem

wielu średnie

Sałatka „co się nawinie”

wielu łatwe

Czytaj

Sałatka „co się nawinie”

wielu łatwe

Pikantne kotleciki z kurczaka z nutą majonezu

wielu łatwe

Czytaj

Pikantne kotleciki z kurczaka z nutą majonezu

wielu łatwe

Piernik na majonezie

wielu średnie

Czytaj

Piernik na majonezie

wielu średnie

Majonezowa babka z kandyzowanymi skórkami

wielu średnie

Czytaj

Majonezowa babka z kandyzowanymi skórkami

wielu średnie

Naturalnie kolorowe pisanki


Na Wielkanoc

Czytaj

Naturalnie kolorowe pisanki

PORADA

Czyszczenie ryb z łusek


Czytaj

Czyszczenie ryb z łusek

PORADA

Schab pod pieczarkowo – majonezową pierzynką

4 os. średnie

Czytaj

Schab pod pieczarkowo – majonezową pierzynką

4 os. średnie

Na następną okazję...