Domowe chipsy ziemniaczane po kielecku


poziom
średnie

dla ilu?
wielu

czas

Składniki

  • 1 kg dużych ziemniaków
  • olej rzepakowy
  • sól morska
  • Ketchup Kielecki (łagodny lub pikantny)
  • Sos Kielecki (czosnkowy, tatarski lub cygański)

Produkty użyte w przepisie:

Domowe chipsy ziemniaczane po kielecku

Przygotowanie

1

Potnij umyte lecz nieobrane ziemniaki na plasterki i przełóż do miski lub garnka z wodą, aby nie sczerniały.

2

Do głębokiej patelni lub woka nalej olej do wysokości 4-5 cm i mocno podgrzej.

3

Odcedź ziemniaki z wody, dokładnie osusz i włóż delikatnie, za pomocą łyżki cedzakowej do rozgrzanego oleju.

4

Smaż przez ok. 3-4 minuty, aż ziemniaki nabiorą złotego koloru a ich brzegi mocniej się przyrumienią.

5

Usmażone ziemniaki przełóż na uprzednio przygotowane blachy wyścielone papierowymi ręcznikami. Odczekaj 5-10 minut, aż ręczniki pochłoną nadmiar tłuszczu.

6

Posyp chipsy grubą solą morską i podawaj z ketchupem lub/i ulubionym sosem.

wydrukuj udostępnij

Przepisy i Porady

Łatwe otwieranie słoików


Na męskie spotkanie

Czytaj

Łatwe otwieranie słoików

PORADA

Śledź z rzodkiewką i porem

4 os. łatwe

Czytaj

Śledź z rzodkiewką i porem

4 os. łatwe

Śledzie z żurawiną

3 os. średnie

Czytaj

Śledzie z żurawiną

3 os. średnie

Fantazyjny talerz


Na kinderbal

Czytaj

Fantazyjny talerz

PORADA

Sałatka Colesław

wielu łatwe

Czytaj

Sałatka Colesław

wielu łatwe

Domowe chipsy ziemniaczane po kielecku

wielu średnie

Czytaj

Domowe chipsy ziemniaczane po kielecku

wielu średnie

Minisałatka koktajlowa

4 os. łatwe

Czytaj

Minisałatka koktajlowa

4 os. łatwe

Sposób na zbyt miękkie pomidory


Czytaj

Sposób na zbyt miękkie pomidory

PORADA

Dyniowe muffiny z majonezem

wielu średnie

Czytaj

Dyniowe muffiny z majonezem

wielu średnie

Łosoś, szparagi i pieczone ziemniaczki

2 os. średnie

Czytaj

Łosoś, szparagi i pieczone ziemniaczki

2 os. średnie

Na następną okazję...