Domowe chipsy ziemniaczane po kielecku


poziom
średnie

dla ilu?
wielu

czas

Składniki

  • 1 kg dużych ziemniaków
  • olej rzepakowy
  • sól morska
  • Ketchup Kielecki (łagodny lub pikantny)
  • Sos Kielecki (czosnkowy, tatarski lub cygański)

Produkty użyte w przepisie:

Domowe chipsy ziemniaczane po kielecku

Przygotowanie

1

Potnij umyte lecz nieobrane ziemniaki na plasterki i przełóż do miski lub garnka z wodą, aby nie sczerniały.

2

Do głębokiej patelni lub woka nalej olej do wysokości 4-5 cm i mocno podgrzej.

3

Odcedź ziemniaki z wody, dokładnie osusz i włóż delikatnie, za pomocą łyżki cedzakowej do rozgrzanego oleju.

4

Smaż przez ok. 3-4 minuty, aż ziemniaki nabiorą złotego koloru a ich brzegi mocniej się przyrumienią.

5

Usmażone ziemniaki przełóż na uprzednio przygotowane blachy wyścielone papierowymi ręcznikami. Odczekaj 5-10 minut, aż ręczniki pochłoną nadmiar tłuszczu.

6

Posyp chipsy grubą solą morską i podawaj z ketchupem lub/i ulubionym sosem.

wydrukuj udostępnij

Przepisy i Porady

Śledzie z żurawiną

3 os. średnie

Czytaj

Śledzie z żurawiną

3 os. średnie

Taca smaków z dipami

wielu łatwe

Czytaj

Taca smaków z dipami

wielu łatwe

Konfitura z czerwonej cebuli

wielu łatwe

Czytaj

Konfitura z czerwonej cebuli

wielu łatwe

Roladki serowe

wielu łatwe

Czytaj

Roladki serowe

wielu łatwe

Sałatka w kształcie marchewki

wielu trudne

Czytaj

Sałatka w kształcie marchewki

wielu trudne

Marmurkowe babeczki z Majonezem

wielu średnie

Czytaj

Marmurkowe babeczki z Majonezem

wielu średnie

Sałatka Waldorf na bogato

4 os. łatwe

Czytaj

Sałatka Waldorf na bogato

4 os. łatwe

Majonezowe łabędzie

wielu średnie

Czytaj

Majonezowe łabędzie

wielu średnie

Majonezowa babka z żurawiną i kokosem

wielu średnie

Czytaj

Majonezowa babka z żurawiną i kokosem

wielu średnie

Sałatka „co się nawinie”

wielu łatwe

Czytaj

Sałatka „co się nawinie”

wielu łatwe

Na następną okazję...