Śledź z rzodkiewką i porem


poziom
łatwe

dla ilu?
4 os.

czas

Składniki

  • 4 płaty śledzia solnego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka Majonezu Kieleckiego
  • 1/2 łyżeczki Chrzanu Luksusowego
  • por (biała część)
  • 1 jabłko
  • pęczek rzodkiewki
  • sól
  • szczypiorek do dekoracji

Produkty użyte w przepisie:

Śledź z rzodkiewką i porem

Przygotowanie

1

Śledzie wymoczyć w wodzie

2

Pokroić i skropić sokiem z cytryny.

3

Odstawić na godzinę.

4

Jogurt naturalny, majonez i chrzan wymieszać z cukrem i szczyptą soli, dodać kilka kropel soku z cytryny.

5

Jabłko obrać, zetrzeć na tarce (duże oczka)

6

Rzodkiewkę zetrzeć, por drobno pokroić, dodać kilka kropel z soku cytryny (1/3 rzodkiewki i pora odłożyć do dekoracji).

7

Całość połączyć z sosem i dodać śledzie.

8

Przełożyć do naczynia, a wierzch obsypać rzodkiewką, porem i ewentualnie szczypiorkiem.

wydrukuj udostępnij

Przepisy i Porady

Sałatka warstwowa

wielu średnie

Czytaj

Sałatka warstwowa

wielu średnie

Aromatyczne mięso z grilla


Na wypad za miasto

Czytaj

Aromatyczne mięso z grilla

PORADA

Cytrynowa babka majonezowa

wielu średnie

Czytaj

Cytrynowa babka majonezowa

wielu średnie

Sałatka warstwowa gyros

wielu łatwe

Czytaj

Sałatka warstwowa gyros

wielu łatwe

Sałatka orientalna

4 os. łatwe

Czytaj

Sałatka orientalna

4 os. łatwe

Rolada serowo – drobiowa z majonezem

wielu średnie

Czytaj

Rolada serowo – drobiowa z majonezem

wielu średnie

Sałatka śledziowo – buraczkowa

wielu łatwe

Czytaj

Sałatka śledziowo – buraczkowa

wielu łatwe

Minisałatka koktajlowa

4 os. łatwe

Czytaj

Minisałatka koktajlowa

4 os. łatwe

Czekoladowe ciasto majonezowe z malinami

wielu średnie

Czytaj

Czekoladowe ciasto majonezowe z malinami

wielu średnie

Zapiekanka gyros

3 os. łatwe

Czytaj

Zapiekanka gyros

3 os. łatwe

Na następną okazję...