Śledź z rzodkiewką i porem


poziom
łatwe

dla ilu?
4 os.

czas

Składniki

  • 4 płaty śledzia solnego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka Majonezu Kieleckiego
  • 1/2 łyżeczki Chrzanu Luksusowego
  • por (biała część)
  • 1 jabłko
  • pęczek rzodkiewki
  • sól
  • szczypiorek do dekoracji

Produkty użyte w przepisie:

Śledź z rzodkiewką i porem

Przygotowanie

1

Śledzie wymoczyć w wodzie

2

Pokroić i skropić sokiem z cytryny.

3

Odstawić na godzinę.

4

Jogurt naturalny, majonez i chrzan wymieszać z cukrem i szczyptą soli, dodać kilka kropel soku z cytryny.

5

Jabłko obrać, zetrzeć na tarce (duże oczka)

6

Rzodkiewkę zetrzeć, por drobno pokroić, dodać kilka kropel z soku cytryny (1/3 rzodkiewki i pora odłożyć do dekoracji).

7

Całość połączyć z sosem i dodać śledzie.

8

Przełożyć do naczynia, a wierzch obsypać rzodkiewką, porem i ewentualnie szczypiorkiem.

wydrukuj udostępnij

Przepisy i Porady

Drożdżówki

4 os. trudne

Czytaj

Drożdżówki

4 os. trudne

Cebula bez łez


Na dobry humor

Czytaj

Cebula bez łez

PORADA

Majonezowa babka z kandyzowanymi skórkami

wielu średnie

Czytaj

Majonezowa babka z kandyzowanymi skórkami

wielu średnie

Roladki serowe

wielu łatwe

Czytaj

Roladki serowe

wielu łatwe

Bezglutenowa cytrynowa babka majonezowa

wielu średnie

Czytaj

Bezglutenowa cytrynowa babka majonezowa

wielu średnie

Jak łatwo obrać pomidora


Na raz i dwa

Czytaj

Jak łatwo obrać pomidora

PORADA

Sałatka pieczarkowa

wielu łatwe

Czytaj

Sałatka pieczarkowa

wielu łatwe

Kieleckie hot-dogi

wielu łatwe

Czytaj

Kieleckie hot-dogi

wielu łatwe

Majonezowe ciasto

wielu średnie

Czytaj

Majonezowe ciasto

wielu średnie

Niepękające skorupki jajek


Na dzień dobry

Czytaj

Niepękające skorupki jajek

PORADA

Na następną okazję...