Pieczony pstrąg z ziołami


poziom
łatwe

dla ilu?
2 os.

czas

Składniki

  • 2 świeże, patroszone pstrągi
  • 100g masła
  • 2 cytryny
  • sól i grubo mielony pieprz
  • czosnek
  • natka pietruszki
  • koperek
  • Sos Kielecki czosnkowy lub tatarski

Produkty użyte w przepisie:

Pieczony pstrąg z ziołami

Przygotowanie

1

Utrzyj masło z solą, pieprzem i rozgniecionym ząbkiem czosnku oraz sokiem z połowy cytryny.

2

Pstrągi umyj i pozostaw w całości, razem z głowami. Natrzyj ryby od wewnątrz i na zewnątrz przygotowanym masłem. Do środka włóż plastry z pozostałej połówki cytryny, po gałązce pietruszki i koperku.

3

Odstaw tak przygotowane ryby na 30 minut do lodówki. Po tym czasie przełóż je na blaszkę, wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika lub zawiń w folię do pieczenia i połóż na grilla. Piecz przez 25-30 minut.

4

Kiedy pstrągi będą dochodzić w piekarniku, możesz przygotować pyszny sos. Do małej miseczki przełóż Sos Kielecki czosnkowy (lub tatarski), posyp go posiekanym koperkiem.

5

Rybę wyłóż na talerz, udekoruj plasterkami lub ćwiartkami cytryny. Serwuj ze swoimi ulubionymi dodatkami – chlebem, frytkami, ryżem etc.

wydrukuj udostępnij

Przepisy i Porady

Pieczony pstrąg z ziołami

2 os. łatwe

Czytaj

Pieczony pstrąg z ziołami

2 os. łatwe

Cytrynowa babka majonezowa

wielu średnie

Czytaj

Cytrynowa babka majonezowa

wielu średnie

Sałatka orientalna

4 os. łatwe

Czytaj

Sałatka orientalna

4 os. łatwe

Kiszone cytryny

wielu łatwe

Czytaj

Kiszone cytryny

wielu łatwe

Kruche rożki z czarnym i białym sezamem

wielu średnie

Czytaj

Kruche rożki z czarnym i białym sezamem

wielu średnie

Zapiekanka gyros

3 os. łatwe

Czytaj

Zapiekanka gyros

3 os. łatwe

Domowy przecier pomidorowy

wielu łatwe

Czytaj

Domowy przecier pomidorowy

wielu łatwe

Pyszne gastrodyzjaki


Na randkę

Czytaj

Pyszne gastrodyzjaki

PORADA

Ketchupowe eksperymenty


Na chwilę dla siebie

Czytaj

Ketchupowe eksperymenty

PORADA

Niepękające skorupki jajek


Na dzień dobry

Czytaj

Niepękające skorupki jajek

PORADA

Na następną okazję...