Kruche rożki z czarnym i białym sezamem
poziom
średnie
dla ilu?
wielu
czas
Suche rożki
- 200 g mąki pszennej + mąka do podsypania ciasta
- 100 g margaryny
- 100 g śmietany 12%
- 1/4 łyżeczki soli
- olej do posmarowania foremek
- białko z 1 jaja
- 2 łyżki białego i czarnego sezamu
Składniki farszu do rożków
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 100 g chudej szynki
- 1 mała czerwona cebula
- 1/2 czerwonej papryki
- 2 ogórki konserwowe
- 2 łyżki Majonezu Kieleckiego
- sól
- pieprz
Kruche rożki z czarnym i białym sezamem
Przygotowanie
Mąkę z solą połączyć z margaryną oraz śmietaną. Zagnieść ciasto i na około 1h włożyć je do zamrażalnika. Po 1h, rozwałkować na placek o grubości ok 2-3 mm, pociąć na paski ok. 2 cm. W międzyczasie foremki na rożki posmarować olejem. Ciasto należy zawinąć na foremkę w postaci tzw. „zakładki”. Nawinięte ciasto na rożkach posmarować białkiem i obtoczyć w ziarnach sezamu. Tak gotowe ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do nagrzanego na 200 stopni piekarnika. Piec około 20 min. lub na złoty kolor. Upieczone rożki ostrożnie zdjąć z foremek i pozostawić do wystygnięcia.
Wszystkie składniki sałatki bardzo drobno posiekać, wymieszać z Majonezem Kieleckim i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Każdy rożek napełnić jak najgłębiej sałatką, a czubek obtoczyć w posiekanym szczypiorku.