Babka majonezowa waniliowo – kakaowa


poziom
średnie

dla ilu?
wielu

czas

Składniki

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka domowego cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 czubate łyżki Majonezu Kieleckiego
  • 2 łyżki kakao

Produkty użyte w przepisie:

Babka majonezowa waniliowo – kakaowa

1.  Jajka ubij na parze (nad garnkiem z gotującą się wodą) na puch.

2. Pod koniec dodaj cukier i ubij aż się rozpuści.

3. Zdejmij z ognia.

4. Następnie, cały czas miksując dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia.

5. Na koniec mieszaj z Majonezem Kieleckim na najmniejszych obrotach.

6. 2/3 ciasta przelej do formy na babkę.

7. Resztę wymieszaj z kakao.

8. Wylej na środek jasnego ciasta, lekko przemieszaj widelcem.

9. Babkę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na ok. 40 minut.

10. Po ostudzeniu posyp cukrem pudrem.

 

wydrukuj udostępnij

Przepisy i Porady

Sałatka pieczarkowa

wielu łatwe

Czytaj

Sałatka pieczarkowa

wielu łatwe

Żeberka na ostro

4 os. średnie

Czytaj

Żeberka na ostro

4 os. średnie

Czyszczenie ryb z łusek


Czytaj

Czyszczenie ryb z łusek

PORADA

Naleśniki ze szpinakiem i fetą

3 os. średnie

Czytaj

Naleśniki ze szpinakiem i fetą

3 os. średnie

Żurek kielecki

wielu średnie

Czytaj

Żurek kielecki

wielu średnie

Piernik na majonezie

wielu średnie

Czytaj

Piernik na majonezie

wielu średnie

Cebula bez łez


Na dobry humor

Czytaj

Cebula bez łez

PORADA

Sposób na zbyt miękkie pomidory


Czytaj

Sposób na zbyt miękkie pomidory

PORADA

Jogurtowiec na majonezowym cieście

wielu średnie

Czytaj

Jogurtowiec na majonezowym cieście

wielu średnie

Aromatyczna puszysta babka

wielu trudne

Czytaj

Aromatyczna puszysta babka

wielu trudne

Na następną okazję...