Babka majonezowa waniliowo – kakaowa


poziom
średnie

dla ilu?
wielu

czas

Składniki

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka domowego cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 czubate łyżki Majonezu Kieleckiego
  • 2 łyżki kakao

Produkty użyte w przepisie:

Babka majonezowa waniliowo – kakaowa

1.  Jajka ubij na parze (nad garnkiem z gotującą się wodą) na puch.

2. Pod koniec dodaj cukier i ubij aż się rozpuści.

3. Zdejmij z ognia.

4. Następnie, cały czas miksując dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia.

5. Na koniec mieszaj z Majonezem Kieleckim na najmniejszych obrotach.

6. 2/3 ciasta przelej do formy na babkę.

7. Resztę wymieszaj z kakao.

8. Wylej na środek jasnego ciasta, lekko przemieszaj widelcem.

9. Babkę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na ok. 40 minut.

10. Po ostudzeniu posyp cukrem pudrem.

 

wydrukuj udostępnij

Przepisy i Porady

Filety z kurczaka pod majonezową pierzynką

2 os. średnie

Czytaj

Filety z kurczaka pod majonezową pierzynką

2 os. średnie

Parówkowe serduszka

2 os. łatwe

Czytaj

Parówkowe serduszka

2 os. łatwe

Konfitura z czerwonej cebuli

wielu łatwe

Czytaj

Konfitura z czerwonej cebuli

wielu łatwe

Tuńczykowa tarta z majonezowym pazurem

4 os. trudne

Czytaj

Tuńczykowa tarta z majonezowym pazurem

4 os. trudne

Marmurkowe babeczki z Majonezem

wielu średnie

Czytaj

Marmurkowe babeczki z Majonezem

wielu średnie

Sałatka śledziowo – buraczkowa

wielu łatwe

Czytaj

Sałatka śledziowo – buraczkowa

wielu łatwe

Jogurtowiec na majonezowym cieście

wielu średnie

Czytaj

Jogurtowiec na majonezowym cieście

wielu średnie

Sałatka palce lizać

wielu łatwe

Czytaj

Sałatka palce lizać

wielu łatwe

Aromatyczna puszysta babka

wielu trudne

Czytaj

Aromatyczna puszysta babka

wielu trudne

Łosoś, szparagi i pieczone ziemniaczki

2 os. średnie

Czytaj

Łosoś, szparagi i pieczone ziemniaczki

2 os. średnie

Na następną okazję...