Łosoś, szparagi i pieczone ziemniaczki


poziom
średnie

dla ilu?
2 os.

czas

Składniki

  • 1/2 pęczka białych szparagów
  • 1/2 pęczka zielonych szparagów
  • 6 plastrów wędzonego łososia
  • Sos Kielecki Tatarski
  • sól i pieprz
  • łyżeczka cukru
  • 1/2 kg ziemniaków
  • oliwa
  • mieszanka ziół prowansalskich

Produkty użyte w przepisie:

Łosoś, szparagi i pieczone ziemniaczki

Przygotowanie

1

Rozpocznij od przygotowania ziemniaków do pieczenia. Obierz je ze skórki, dokładnie opłucz i pokrój w ósemki.

2

Cząstki ziemniaków posyp ziołami, solą morską i skrop olejem. Przełóż do naczynia żaroodpornego lub na blachę do pieczenia.

3

Ziemniaki piecz ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

4

W międzyczasie przygotuj szparagi. Dokładnie je umyj i obierz – białe na całej długości, zielone również, z wyjątkiem główki. W obu przypadkach odetnij lub odłam twarde, łykowate końcówki.

5

Zagotuj wodę z solą (2 łyżeczki na litr wody) i szczyptą cukru. Szparagi gotuj metodą „na stojąco” . Tak, aby ich główki wystawały ponad powierzchnię wody. Zielone ok. 6-9 minut, białe nieco dłużej, bo 12-15 minut.

6

Wyłóż na talerz łososia, ziemniaki i odcedzone szparagi. Polej danie po wierzchu sosem tatarskim.

wydrukuj udostępnij

Przepisy i Porady

Czy jajko jest aby świeże?


Na głębokie przemyślenia

Czytaj

Czy jajko jest aby świeże?

PORADA

Sakiewki z serem pleśniowym zapiekane w sosie śmietanowym

wielu średnie

Czytaj

Sakiewki z serem pleśniowym zapiekane w sosie śmietanowym

wielu średnie

Tarta z masą jajeczną i roszponką

2 os. łatwe

Czytaj

Tarta z masą jajeczną i roszponką

2 os. łatwe

Sałatka orientalna

4 os. łatwe

Czytaj

Sałatka orientalna

4 os. łatwe

Fantazyjny talerz


Na kinderbal

Czytaj

Fantazyjny talerz

PORADA

Niepękające skorupki jajek


Na dzień dobry

Czytaj

Niepękające skorupki jajek

PORADA

Kurczak zapiekany w pomidorach

4 os. średnie

Czytaj

Kurczak zapiekany w pomidorach

4 os. średnie

Tuńczykowa tarta z majonezowym pazurem

4 os. trudne

Czytaj

Tuńczykowa tarta z majonezowym pazurem

4 os. trudne

Pstrąg łososiowy z sosem majonezowo – koperkowym

2 os. łatwe

Czytaj

Pstrąg łososiowy z sosem majonezowo – koperkowym

2 os. łatwe

Ketchupowe eksperymenty


Na chwilę dla siebie

Czytaj

Ketchupowe eksperymenty

PORADA

Na następną okazję...