Kruche rożki z czarnym i białym sezamem
poziom
trudne
dla ilu?
wielu
czas
Składniki na kruche rożki
- 200 g maki + do podsypania ciasta
- 100 g margaryny
- 100 g śmietany 12%
- 1/4 łyżeczki soli
- olej do posmarowania foremek
- białko z 1 jaja
- 2 łyżki białego sezamu
- 2 łyzki czarnego sezamu
Składniki sałatki
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 100 g chudej szynki
- 1 mała czerwona cebula
- 0,5 kg czerwonej papryki
- 3 ogórki konserwowe
- 2 łyżki Majonezu Kieleckiego
- sól, pieprz
Kruche rożki z czarnym i białym sezamem
Sposób wykonania rożków:
1. Mąkę z solą posiekaj z margaryną, dodaj śmietanę. Zagnieć ciasto. Włóż je na około 1 godzinę do zamrażalnika.
2. Rozwałkuj na stolnicy (podsypując mąką) na placek ok. 2-3 mm. Potnij na paski ok. 2 cm. Foremki rożki posmaruj olejem. Nawiń na nie tzw. zakładkę paski ciasta.
3. Posmaruj je rozkłóconym białkiem i obtocz w wymieszanych ziarnach sezamu.
4. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do nagrzanego piekarnika do 200 stopni. Piecz ok. 20 minut.
Sposób wykonania sałatki:
1. Wszystkie składniki bardzo drobniutko posiekaj.
2. Wymieszaj z Majonezem Kieleckim i dopraw do smaku solą i pieprzem
Dodatkowo: pęczek szczypiorku drobno posiekany.
Każdy rożek napełnij jak najgłębiej sałatką. Sam czubek obtocz w posiekanym szczypiorku.