Sakiewki z serem pleśniowym zapiekane w sosie śmietanowym


poziom
średnie

dla ilu?
wielu

czas

Składniki

  • 6 porcji schabu
  • 1/2 buliony
  • 1 brokuł
  • 1 szklanka śmietany
  • 1 łyżka ajwaru
  • 100 g sera pleśniowego
  • 4 łyżki Majonezu Kieleckiego
  • 10 dkg żółtego sera
  • 1/2 słoika suszonych pomidorów
  • 10 ząbków czosnku
  • 2 cebule czerwone
  • 10 dkg pistacji
  • 1 łyżka ziaren słonecznika
  • pieprz ziołowy
  • papryka słodka
  • pieprz czarny
  • majeranek
  • pieprz cytrynowy
  • sól

Produkty użyte w przepisie:

Sakiewki z serem pleśniowym zapiekane w sosie śmietanowym

Przygotowanie

1

Brokuła ugotuj w osolonej wodzie.

2

Mięso umyj, rozbij tłuczkiem na cienkie plastry, natrzyj przyprawami z dodatkiem jednej łyżki ajwaru i odłóż do lodówki na noc.

3

Ser pleśniowy oraz suszone pomidory pokrój w kostkę, dodaj starty żółty ser, ziarna słonecznika, pokruszone pistacje i przypraw do smaku pieprzem cytrynowym oraz solą.

4

Wszystkie składniki farszu dokładnie wymieszaj i wyłóż na mięso w takiej ilości, aby brzegi mięsa można było uformować w sakiewki i związać sznurkiem.

5

Majonez połącz ze śmietaną, bulionem, przyprawami. Całość wylej na dno naczynia i ułóż kolejno sakiewki. Wolne przestrzenie wypełnij cebulą pociętą w ćwiartki, całymi ząbkami czosnku oraz wcześniej ugotowanym brokułem.

6

Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza 1,5 h.

wydrukuj udostępnij

Przepisy i Porady

Drożdżówki

4 os. trudne

Czytaj

Drożdżówki

4 os. trudne

Baba piaskowa z majonezem

wielu średnie

Czytaj

Baba piaskowa z majonezem

wielu średnie

By ser nie kleił się do tarki


Czytaj

By ser nie kleił się do tarki

PORADA

Sałatka wiosenna z fetą

1 os. łatwe

Czytaj

Sałatka wiosenna z fetą

1 os. łatwe

Śledzie z żurawiną

3 os. średnie

Czytaj

Śledzie z żurawiną

3 os. średnie

Babka majonezowa waniliowo – kakaowa

wielu średnie

Czytaj

Babka majonezowa waniliowo – kakaowa

wielu średnie

Parówkowe serduszka

2 os. łatwe

Czytaj

Parówkowe serduszka

2 os. łatwe

Smażenie ryb bez przykrego zapachu


Na pływająco

Czytaj

Smażenie ryb bez przykrego zapachu

PORADA

Wege burgery

2 os. średnie

Czytaj

Wege burgery

2 os. średnie

Majonezowa babka z kandyzowanymi skórkami

wielu średnie

Czytaj

Majonezowa babka z kandyzowanymi skórkami

wielu średnie

Na następną okazję...