Tuńczykowa tarta z majonezowym pazurem


poziom
trudne

dla ilu?
4 os.

czas

Ciasto

  • 150 g mąki pszennej
  • 75 g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli

Farsz

  • kilka pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • ząbek czosnku
  • przyprawy
  • 2 jajka
  • 100 ml śmietany 18%
  • 1 łyżka Majonezu Kieleckiego
  • trochę startego sera żółtego
  • szczypiorek

Produkty użyte w przepisie:

Tuńczykowa tarta z majonezowym pazurem

Z podanych składników zarobić ciasto, włożyć na 2 godziny do lodówki.

1. W tym czasie przygotuj farsz.

2. Pieczarki pokrój w talarki, cebulę w piórka, czosnek drobno posiekaj – wszystko zeszklić na maśle.

3. Dodaj odsączonego tuńczyka, przypraw ulubionymi przyprawami.

4. Ciasto wyjmij z lodówki, podpiecz 10 minut w 180 stopniach, na ciasto wyłoż tuńczyka.

5. Jajka zmiksuj ze śmietaną i majonezem, wylej na tartę.

6. Posyp startym serem i szczypiorkiem.

7. Piec 30 minut w 200 stopniach.

wydrukuj udostępnij

Przepisy i Porady

Tort wątróbkowo – majonezowy

wielu średnie

Czytaj

Tort wątróbkowo – majonezowy

wielu średnie

Śledzie z żurawiną

3 os. średnie

Czytaj

Śledzie z żurawiną

3 os. średnie

Sajgonki po kielecku

4 os. średnie

Czytaj

Sajgonki po kielecku

4 os. średnie

Jajka faszerowane z roszponką i pistacjami

2 os. łatwe

Czytaj

Jajka faszerowane z roszponką i pistacjami

2 os. łatwe

Babka majonezowa waniliowo – kakaowa

wielu średnie

Czytaj

Babka majonezowa waniliowo – kakaowa

wielu średnie

Kremowa pasta z fasoli

wielu łatwe

Czytaj

Kremowa pasta z fasoli

wielu łatwe

Pyszne gastrodyzjaki


Na randkę

Czytaj

Pyszne gastrodyzjaki

PORADA

Sałatka z ananasem i porem

wielu łatwe

Czytaj

Sałatka z ananasem i porem

wielu łatwe

Żeberka na ostro

4 os. średnie

Czytaj

Żeberka na ostro

4 os. średnie

By ser nie kleił się do tarki


Czytaj

By ser nie kleił się do tarki

PORADA

Na następną okazję...