Drożdżówki


poziom
trudne

dla ilu?
4 os.

czas

Składniki:

  • 35 dag mąki tortowej
  • 6 dag Majonezu Kieleckiego
  • 10 dag cukru
  • 160 ml mleka
  • 2 jajka
  • 3 dag drożdży
  • szczypta soli

Nadzienie

  • 1 budyń
  • 400 ml mleka
  • dżem lub marmoladka

Kruszonka

  • 8 dag masła
  • 8 łyżek mąki tortowej
  • 8 łyżek cukru

Produkty użyte w przepisie:

Drożdżówki

Przygotowanie

1

Rozczyn: drożdże wymieszaj z 1 łyżką cukru, dodaj ciepłe mleko oraz 1 łyżkę mąki tortowej, wymieszaj. Odstaw do wyrośnięcia.

2

Do miski wsyp mąkę, cukier, sól, jajka, majonez Kielecki i rozczyn. Wyrób ciasto. Odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie ugotuj budyń i wystudź.

3

Zagnieć wszystkie składniki na kruszonkę.

4

Z cista uformuj kulki i rozpłaszcz. Odstaw do ponownego wyrośnięcia na 15 minut.

5

Na każdym placku ułóż budyń i dżem, posyp kruszonką. Piecz ok. 20 minut w temperatusze 160 stopni.

wydrukuj udostępnij

Przepisy i Porady

Aromatyczna puszysta babka

wielu trudne

Czytaj

Aromatyczna puszysta babka

wielu trudne

Zakręcone bułeczki ze szpinakiem

wielu trudne

Czytaj

Zakręcone bułeczki ze szpinakiem

wielu trudne

Marmurkowe babeczki z Majonezem

wielu średnie

Czytaj

Marmurkowe babeczki z Majonezem

wielu średnie

Sałatka Colesław

wielu łatwe

Czytaj

Sałatka Colesław

wielu łatwe

Śledzie z żurawiną

3 os. średnie

Czytaj

Śledzie z żurawiną

3 os. średnie

Sałatka nie-papka


Na sałatkowe szaleństwo

Czytaj

Sałatka nie-papka

PORADA

Kanapkowy żaglowiec

1 os. łatwe

Czytaj

Kanapkowy żaglowiec

1 os. łatwe

Ekspresowa sałatka serowo-ananasowa

wielu łatwe

Czytaj

Ekspresowa sałatka serowo-ananasowa

wielu łatwe

Ketchupowe eksperymenty


Na chwilę dla siebie

Czytaj

Ketchupowe eksperymenty

PORADA

Sałatka śledziowa

wielu łatwe

Czytaj

Sałatka śledziowa

wielu łatwe

Na następną okazję...