Drożdżówki


poziom
trudne

dla ilu?
4 os.

czas

Składniki:

  • 35 dag mąki tortowej
  • 6 dag Majonezu Kieleckiego
  • 10 dag cukru
  • 160 ml mleka
  • 2 jajka
  • 3 dag drożdży
  • szczypta soli

Nadzienie

  • 1 budyń
  • 400 ml mleka
  • dżem lub marmoladka

Kruszonka

  • 8 dag masła
  • 8 łyżek mąki tortowej
  • 8 łyżek cukru

Produkty użyte w przepisie:

Drożdżówki

Przygotowanie

1

Rozczyn: drożdże wymieszaj z 1 łyżką cukru, dodaj ciepłe mleko oraz 1 łyżkę mąki tortowej, wymieszaj. Odstaw do wyrośnięcia.

2

Do miski wsyp mąkę, cukier, sól, jajka, majonez Kielecki i rozczyn. Wyrób ciasto. Odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie ugotuj budyń i wystudź.

3

Zagnieć wszystkie składniki na kruszonkę.

4

Z cista uformuj kulki i rozpłaszcz. Odstaw do ponownego wyrośnięcia na 15 minut.

5

Na każdym placku ułóż budyń i dżem, posyp kruszonką. Piecz ok. 20 minut w temperatusze 160 stopni.

wydrukuj udostępnij

Przepisy i Porady

Kiszone cytryny

wielu łatwe

Czytaj

Kiszone cytryny

wielu łatwe

Sałatka śledziowa

wielu łatwe

Czytaj

Sałatka śledziowa

wielu łatwe

Naturalnie kolorowe pisanki


Na Wielkanoc

Czytaj

Naturalnie kolorowe pisanki

PORADA

Ciasto Kiwi

wielu trudne

Czytaj

Ciasto Kiwi

wielu trudne

Majonezowy sękacz

wielu trudne

Czytaj

Majonezowy sękacz

wielu trudne

Majonezowe łabędzie

wielu średnie

Czytaj

Majonezowe łabędzie

wielu średnie

Sałatka brokułowa z fetą

wielu łatwe

Czytaj

Sałatka brokułowa z fetą

wielu łatwe

Kieleckie hot-dogi

wielu łatwe

Czytaj

Kieleckie hot-dogi

wielu łatwe

Kurczak zapiekany w pomidorach

4 os. średnie

Czytaj

Kurczak zapiekany w pomidorach

4 os. średnie

Sałatka z tuńczykiem

wielu łatwe

Czytaj

Sałatka z tuńczykiem

wielu łatwe

Na następną okazję...