Mini hamburgery


poziom
łatwe

dla ilu?
4 os.

czas

Ciasto na bułeczki

  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki Majonezu Kieleckiego z czosnkiem
  • 1/2 szkalnki mleka w porszku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 6 g świeżych drożdży
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko do posmarowania bułeczek
  • sezam do posypania

Mięso

  • 40 dag mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • czosnek granulowany

Sos

  • Majonez Kielecki z czosnkiem
  • ketchup Kielecki łagodny extra
  • Musztarda Kielecka delikatesowa stołowa
  • sól
  • pieprz

Ponadto:

  • kilka liści zielonej sałaty
  • plasterki zielonego pomidora
  • plasterki pomidora

Produkty użyte w przepisie:

Mini hamburgery

Przygotowanie

1

Bułeczki: mleko w proszku rozpuść w ciepłej wodzie, dodaj majonez. Cukier oraz drożdże dokładnie wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia na około 15 min. Mąkę, jajo, sól i zaczyn wymieszaj. Wyrób gładkie ciasto, następnie odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Z ciasta uformuj małe bułeczki, posmaruj jajkiem, posyp sezamem i odstaw na 10 minut do podrośnięcia. Podrośnięte bułki pieczemy około 20 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.

2

Mięso: mięso mielone przełóż do miski, dodaj pozostałe składniki, przypraw i dokładnie wyrób. Uformuj małe placuszki i smaż na patelni grillowej na rumiano.

3

Sos: składniki na sos wymieszaj i dopraw do smaku.

4

Bułeczki przetnij, wysmaruj sosem, ułóż liść sałaty, mięso, plasterek pomidora i ogórka, przykryj drugą połówką bułki posmarowanej sosem i wbij pałeczkę.

wydrukuj udostępnij

Przepisy i Porady

Sajgonki po kielecku

4 os. średnie

Czytaj

Sajgonki po kielecku

4 os. średnie

Makaron na zielono

4 os. łatwe

Czytaj

Makaron na zielono

4 os. łatwe

By ser nie kleił się do tarki


Czytaj

By ser nie kleił się do tarki

PORADA

Pieczony pstrąg z ziołami

2 os. łatwe

Czytaj

Pieczony pstrąg z ziołami

2 os. łatwe

Sałata zawsze świeża


Na wiosnę

Czytaj

Sałata zawsze świeża

PORADA

Rolada majonezowo – serowa

wielu średnie

Czytaj

Rolada majonezowo – serowa

wielu średnie

Konfitura z czerwonej cebuli

wielu łatwe

Czytaj

Konfitura z czerwonej cebuli

wielu łatwe

Naturalnie kolorowe pisanki


Na Wielkanoc

Czytaj

Naturalnie kolorowe pisanki

PORADA

Tort jarzynowy z piersią z kurczaka

wielu średnie

Czytaj

Tort jarzynowy z piersią z kurczaka

wielu średnie

Sakiewki z serem pleśniowym zapiekane w sosie śmietanowym

wielu trudne

Czytaj

Sakiewki z serem pleśniowym zapiekane w sosie śmietanowym

wielu trudne

Na następną okazję...