Łosoś, szparagi i pieczone ziemniaczki


poziom
średnie

dla ilu?
2 os.

czas

Składniki

  • 1/2 pęczka białych szparagów
  • 1/2 pęczka zielonych szparagów
  • 6 plastrów wędzonego łososia
  • Sos Kielecki Tatarski
  • sól i pieprz
  • łyżeczka cukru
  • 1/2 kg ziemniaków
  • oliwa
  • mieszanka ziół prowansalskich

Produkty użyte w przepisie:

Łosoś, szparagi i pieczone ziemniaczki

Przygotowanie

1

Rozpocznij od przygotowania ziemniaków do pieczenia. Obierz je ze skórki, dokładnie opłucz i pokrój w ósemki.

2

Cząstki ziemniaków posyp ziołami, solą morską i skrop olejem. Przełóż do naczynia żaroodpornego lub na blachę do pieczenia.

3

Ziemniaki piecz ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

4

W międzyczasie przygotuj szparagi. Dokładnie je umyj i obierz – białe na całej długości, zielone również, z wyjątkiem główki. W obu przypadkach odetnij lub odłam twarde, łykowate końcówki.

5

Zagotuj wodę z solą (2 łyżeczki na litr wody) i szczyptą cukru. Szparagi gotuj metodą „na stojąco” . Tak, aby ich główki wystawały ponad powierzchnię wody. Zielone ok. 6-9 minut, białe nieco dłużej, bo 12-15 minut.

6

Wyłóż na talerz łososia, ziemniaki i odcedzone szparagi. Polej danie po wierzchu sosem tatarskim.

wydrukuj udostępnij

Przepisy i Porady

Sałatka wiosenna z fetą

1 os. łatwe

Czytaj

Sałatka wiosenna z fetą

1 os. łatwe

Pstrągi smażone w majonezowych koszulkach

2 os. średnie

Czytaj

Pstrągi smażone w majonezowych koszulkach

2 os. średnie

Ciasto majonezowe z rabarbarem

wielu średnie

Czytaj

Ciasto majonezowe z rabarbarem

wielu średnie

Wypasione kanapki

2 os. łatwe

Czytaj

Wypasione kanapki

2 os. łatwe

Jak łatwo obrać pomidora


Na raz i dwa

Czytaj

Jak łatwo obrać pomidora

PORADA

Pyszne ciasto na pierogi


Czytaj

Pyszne ciasto na pierogi

PORADA

Warzywa dłużej świeże


Na zielono

Czytaj

Warzywa dłużej świeże

PORADA

Drożdżówki

4 os. trudne

Czytaj

Drożdżówki

4 os. trudne

Zapiekanka gyros

3 os. łatwe

Czytaj

Zapiekanka gyros

3 os. łatwe

Pyszna Lazania

wielu trudne

Czytaj

Pyszna Lazania

wielu trudne

Na następną okazję...