Tortilla z kurczakiem po kielecku
poziom
średnie
dla ilu?
2 os.
czas
Składniki
- 500 g piersi kurczaka
- 8 gotowych placków tortilli
- 1 pomidor
- 1 papryka
- 2 cebule
- szczypiorek
- 7-8 liści sałaty lodowej
- ½ puszki kukurydzy
- 1 łyżka łagodnej mielonej papryki
- ¼ łyżeczki ostrej mielonej papryki
- 1/2 łyżki soli czosnkowej
- 2 łyżki oliwy
- Sos Kielecki cygański, curry lub czosnkowy
Tortilla z kurczakiem po kielecku
Przygotowanie
1
Pokrój pierś kurczaka na średnie kawałki.
2
Do miski z pokrojonym kurczakiem wlej oliwę, dodaj mieloną paprykę, sól czosnkową. Wymieszaj starannie i odstaw na pół godziny, aby smaki się przegryzły.
3
Pomidora pokrój na półplasterki, cebulę na cieniutkie krążki, a paprykę w cienkie paski. Posiekaj drobno szczypiorek.
4
Przygotuj kawałki liści sałaty lodowej oraz kukurydzę z puszki.
5
Zamarynowanego kurczaka smaż bez tłuszczu (oliwa z marynaty wystarczy) przez kilka minut.
6
Na drugiej, suchej i rozgrzanej patelni podgrzej placki tortilli.
7
Podgrzane tortille posmaruj wybranym Sosem Kieleckim, ułóż kilka kawałków sałaty, kurczaka i warzywa. Na wierzch dodaj jeszcze jedną łyżkę sosu.
8
Tortille zwiń mocno. I gotowe.