Aromatyczna puszysta babka


poziom
trudne

dla ilu?
wielu

czas

Składniki

  • 4 jajka
  • 4 łyżki Majonezu Kieleckiego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 60 g brązowego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 120 g gotowej masy makowej (lub nasączonego w mleku maku)

Krem

  • 250 g serka mascarpone + 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z pieczonych buraków

Produkty użyte w przepisie:

Aromatyczna puszysta babka

1.Białka ubijamy mikserem na puszystą pianę – pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier. Następnie dodajemy żółtka, masę makową, ekstrakt z wanilii, przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia oraz majonez. Za pomocą szpatułki (mikser już odkładamy) dokładnie mieszamy ciasto do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do natłuszczonej silikonowej formy.

2.Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C przez 45 minut. Po upieczeniu wyjmujemy i czekamy, aż ostygnie na kratce cukierniczej

3. KREM: ser mascarpone ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy sok z buraków i mieszamy. Krem przekładamy na ostudzone ciasto. Babkę dekorujemy świeżymi kwiatami lub listkami.

*w przypadku wypieku babek polecam skorzystać z formy silikonowej – ciasto bez trudu odchodzi od brzegu i zachowuje ładny kształt.

4. Białka ubijamy mikserem na puszystą pianę – pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier. Następnie dodajemy żółtka, masę makową, ekstrakt z wanilii, przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia oraz majonez.

5. Nietypowy dodatek w postaci majonezu stanowi zamiennik masła/oleju i sprawia, że ciasto po upieczeniu jest bardziej pulchne.

6. Krem nakładamy dopiero, gdy ciasto się ostudzi.  Krem na bazie serka mascarpone i soku z pieczonych buraków przekładamy na ostudzone ciasto. Babkę dekorujemy świeżymi kwiatami lub listkami.

 

Wykonanie: makecookingeasier.pl

 

wydrukuj udostępnij

Przepisy i Porady

Sałata zawsze świeża


Na wiosnę

Czytaj

Sałata zawsze świeża

PORADA

Sałatka z selerem naciowym

4 os. łatwe

Czytaj

Sałatka z selerem naciowym

4 os. łatwe

Sposób na zbyt miękkie pomidory


Czytaj

Sposób na zbyt miękkie pomidory

PORADA

Jajka faszerowane

wielu łatwe

Czytaj

Jajka faszerowane

wielu łatwe

Bezglutenowa cytrynowa babka majonezowa

wielu średnie

Czytaj

Bezglutenowa cytrynowa babka majonezowa

wielu średnie

Aromatyczna puszysta babka

wielu trudne

Czytaj

Aromatyczna puszysta babka

wielu trudne

Minisałatka nowalijkowa

wielu łatwe

Czytaj

Minisałatka nowalijkowa

wielu łatwe

Kurczak z porem i marchewką w glazurze majonezowej

wielu trudne

Czytaj

Kurczak z porem i marchewką w glazurze majonezowej

wielu trudne

Babka majonezowa

wielu średnie

Czytaj

Babka majonezowa

wielu średnie

Tortilla z kurczakiem po kielecku

2 os. średnie

Czytaj

Tortilla z kurczakiem po kielecku

2 os. średnie

Na następną okazję...