Aromatyczna puszysta babka


poziom
trudne

dla ilu?
wielu

czas

Składniki

  • 4 jajka
  • 4 łyżki Majonezu Kieleckiego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 60 g brązowego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 120 g gotowej masy makowej (lub nasączonego w mleku maku)

Krem

  • 250 g serka mascarpone + 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z pieczonych buraków

Produkty użyte w przepisie:

Aromatyczna puszysta babka

1.Białka ubijamy mikserem na puszystą pianę – pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier. Następnie dodajemy żółtka, masę makową, ekstrakt z wanilii, przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia oraz majonez. Za pomocą szpatułki (mikser już odkładamy) dokładnie mieszamy ciasto do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do natłuszczonej silikonowej formy.

2.Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C przez 45 minut. Po upieczeniu wyjmujemy i czekamy, aż ostygnie na kratce cukierniczej

3. KREM: ser mascarpone ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy sok z buraków i mieszamy. Krem przekładamy na ostudzone ciasto. Babkę dekorujemy świeżymi kwiatami lub listkami.

*w przypadku wypieku babek polecam skorzystać z formy silikonowej – ciasto bez trudu odchodzi od brzegu i zachowuje ładny kształt.

4. Białka ubijamy mikserem na puszystą pianę – pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier. Następnie dodajemy żółtka, masę makową, ekstrakt z wanilii, przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia oraz majonez.

5. Nietypowy dodatek w postaci majonezu stanowi zamiennik masła/oleju i sprawia, że ciasto po upieczeniu jest bardziej pulchne.

6. Krem nakładamy dopiero, gdy ciasto się ostudzi.  Krem na bazie serka mascarpone i soku z pieczonych buraków przekładamy na ostudzone ciasto. Babkę dekorujemy świeżymi kwiatami lub listkami.

 

Wykonanie: makecookingeasier.pl

 

wydrukuj udostępnij

Przepisy i Porady

Majonezowy sękacz

wielu trudne

Czytaj

Majonezowy sękacz

wielu trudne

Piernik na majonezie

wielu średnie

Czytaj

Piernik na majonezie

wielu średnie

Smażenie ryb bez przykrego zapachu


Na pływająco

Czytaj

Smażenie ryb bez przykrego zapachu

PORADA

Wiosenne roladki kieleckie

3 os. średnie

Czytaj

Wiosenne roladki kieleckie

3 os. średnie

Aksamitna pomidorowa

4 os. łatwe

Czytaj

Aksamitna pomidorowa

4 os. łatwe

Majonezowa babka z kandyzowanymi skórkami

wielu średnie

Czytaj

Majonezowa babka z kandyzowanymi skórkami

wielu średnie

Rolada serowo – drobiowa z majonezem

wielu średnie

Czytaj

Rolada serowo – drobiowa z majonezem

wielu średnie

Sałatka palce lizać

wielu łatwe

Czytaj

Sałatka palce lizać

wielu łatwe

Sakiewki z serem pleśniowym zapiekane w sosie śmietanowym

wielu trudne

Czytaj

Sakiewki z serem pleśniowym zapiekane w sosie śmietanowym

wielu trudne

Tuńczykowa tarta z majonezowym pazurem

4 os. trudne

Czytaj

Tuńczykowa tarta z majonezowym pazurem

4 os. trudne

Na następną okazję...