Sałatka warstwowa


poziom
średnie

dla ilu?
wielu

czas

Składniki

  • 600 g buraków czerwonych
  • 600 g mięsa z piersi z kurczaka lub indyka (można wykorzystać szynkę wędzoną)
  • 10 jajek
  • 400 g zielonego groszku mrożonego
  • 1 duża cebula
  • 100 g roszponki
  • 2 pęczki rzodkiewki

Marynata do buraków

  • 1/4 szklanki octu jabłkowego
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna pieprzu

Produkty użyte w przepisie:

Sałatka warstwowa

Sałatka warstwowa najlepiej prezentuje się w przeźroczystej salaterce o płaskim dnie.
Przygotowanie sałatki zaczynamy od zamarynowania buraków:

1.Buraki myjemy, gotujemy (lub pieczemy), obieramy ze skóry i kroimy na kawałki. W garnku łączymy wszystkie składniki marynaty i wkładamy do niej buraki; całość zagotowujemy pod przykryciem i w takiej formie pozostawiamy do wystudzenia. Odcedzone buraki marynowane ścieramy na grubym tarle.

2.Zielony groszek mrożony wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody. Gotujemy 5 minut, odcedzamy, przelewamy zimną wodą.

*Do tej sałatki możecie również wykorzystać groszek zielony z puszki, ale nie będzie miał tak ładnego koloru jak groszek mrożony.

3.Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy ze skorupek i ucieramy na grubym tarle.

4. Rzodkiewki kroimy w cienkie plasterki.

5. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę.

6. Mięso z piersi kurczaka doprawiamy solą i smażymy na patelni grillowej na niewielkiej ilości tłuszczu. Studzimy i kroimy w kostkę.

* Do tej sałatki możecie wykorzystać również wędzoną szynkę pokrojoną w kostkę.

składanie sałatki:
1.Na dnie salaterki układamy warstwę utartych marynowanych buraków.

2.Na burakach rozsmarowujemy cieniutką warstwę majonezu.

3.Teraz kolej na cebulę. Na cebuli rozsmarowujemy cienką warstwę majonezu.

4.Pora na warstwę grillowanego kurczaka. I kolejna cieniutka warstwa majonezu.

5.Teraz czas na zielony groszek. Ponownie cieniutka warstwa majonezu.

6. Na groszku lądują jajka na twardo. Na jajka spada warstwa sałaty (roszponki)

7.Dzieło wieńczy warstwa pokrojonych w plasterki rzodkiewek.

8. Sałatkę ozdabiamy połówkami ugotowanych na twardo jajek przepiórczych i całość obsypujemy kiełkami buraków lub mikrolistkami z rzodkiewek czy listkami rukwi wodnej tworząc kusząca, wiosenna, wielobarwną kompozycję.

Smacznego.

 

Wykonanie: zycieodkuchni

wydrukuj udostępnij

Przepisy i Porady

Stek w musztardowej marynacie

4 os. łatwe

Czytaj

Stek w musztardowej marynacie

4 os. łatwe

Zapiekanka gyros

3 os. łatwe

Czytaj

Zapiekanka gyros

3 os. łatwe

Wypasione kanapki

2 os. łatwe

Czytaj

Wypasione kanapki

2 os. łatwe

Koreczki-klopsiki z musztardą

2 os. łatwe

Czytaj

Koreczki-klopsiki z musztardą

2 os. łatwe

Śledzie z żurawiną

3 os. średnie

Czytaj

Śledzie z żurawiną

3 os. średnie

Cytrynowa babka majonezowa

wielu średnie

Czytaj

Cytrynowa babka majonezowa

wielu średnie

Czekoladowe ciasto majonezowe z malinami

wielu średnie

Czytaj

Czekoladowe ciasto majonezowe z malinami

wielu średnie

Ciasto Kiwi

wielu trudne

Czytaj

Ciasto Kiwi

wielu trudne

Sałatka ryżowa z mango i szynką

3 os. łatwe

Czytaj

Sałatka ryżowa z mango i szynką

3 os. łatwe

Sałatka „co się nawinie”

wielu łatwe

Czytaj

Sałatka „co się nawinie”

wielu łatwe

Na następną okazję...