Mini hamburgery
poziom
łatwe
dla ilu?
4 os.
czas
Ciasto na bułeczki
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 2 łyżki Majonezu Kieleckiego z czosnkiem
- 1/2 szkalnki mleka w porszku
- 1 łyżeczka cukru
- 6 g świeżych drożdży
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko do posmarowania bułeczek
- sezam do posypania
Mięso
- 40 dag mięsa mielonego wieprzowego
- 1 jajko
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- przyprawa do mięsa mielonego
- czosnek granulowany
Sos
- Majonez Kielecki z czosnkiem
- ketchup Kielecki łagodny extra
- Musztarda Kielecka delikatesowa stołowa
- sól
- pieprz
Ponadto:
- kilka liści zielonej sałaty
- plasterki zielonego pomidora
- plasterki pomidora
Mini hamburgery
Przygotowanie
Bułeczki: mleko w proszku rozpuść w ciepłej wodzie, dodaj majonez. Cukier oraz drożdże dokładnie wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia na około 15 min. Mąkę, jajo, sól i zaczyn wymieszaj. Wyrób gładkie ciasto, następnie odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Z ciasta uformuj małe bułeczki, posmaruj jajkiem, posyp sezamem i odstaw na 10 minut do podrośnięcia. Podrośnięte bułki pieczemy około 20 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
Mięso: mięso mielone przełóż do miski, dodaj pozostałe składniki, przypraw i dokładnie wyrób. Uformuj małe placuszki i smaż na patelni grillowej na rumiano.
Sos: składniki na sos wymieszaj i dopraw do smaku.
Bułeczki przetnij, wysmaruj sosem, ułóż liść sałaty, mięso, plasterek pomidora i ogórka, przykryj drugą połówką bułki posmarowanej sosem i wbij pałeczkę.